A Szombathelyi Képtár
2017. évi kiállítási terve

január 19. – március 15.

Oroszy Csaba festőművész

AZ.OROSZY 50
A Szombathelyen élő művész 50. éves jubileumi kiállítása. A tárlat áttekintést ad a termékeny művész több évtizedes munkásságából a kezdetektől máig. A lendületes, szenvedélyes, sajátos képi világot megjelenítő festmények mellett válogatást láthat a közönség rajzaiból, vázlataiból, képregényeiből, filmjeiből.

február 9. - március 19.

FRIDA FIESTAS - Boros Viola és Fajgerné Dudás Andrea kiállítása

Frida Kahlo idén lenne 110 éves, mivel 1907. július 6-án született Mexikóban, bár később 1910-et jelölte meg születési idejének a mexikói forradalom tiszteletére. Frida Kahlo igazán az 1925-ös buszbalesete utáni lábadozása során, ágyban fekve kezdett festeni.

Az évfordulót két olyan kortárs művész kiállításával ünnepeljük, akiknek a munkásságára nagy hatással volt Frida Kahlo testi hibáit, fájdalmait vállaló karakteres festészete, mely a női testtel kapcsolatos tabutémákat is megjelenít. 

Február 23. csütörtök 13.00 – Szombathelyi Képtár

Frida
Konferencia

A Frida Fiestas című kiállítást Frida Kahlóval kapcsolatos konferencia kíséri. A konferencia a művész identitás-kérdéseit, betegséggel kapcsolatos munkáit, műtárgypiacon való szerepét, politikai kapcsolatait járja körbe. Előadók: Bordács Andrea, Fajgerné Dudás Andrea, Készman József, Martos Gábor, Nagy Anna, Nemes Z. Márió.

Február 23. csütörtök 19.00 - AGORA-SAVARIA FILMSZÍNHÁZ
Frida (2002) – amerikai-kanadai életrajzi film

Február 24. péntek 18.00 – Szombathelyi Képtár
Frida – a Zsámbéki Színházi Bázis előadása

Felolvasószínházi fantázia

Frida Kahlo szerepében: Fazakas Júlia

Közreműködik: Menszátor Héresz Attila, Záhonyi Enikő, Gyöngy Zsuzsi

Összeállította és rendezte: Sediánszky Nóra

március 9. – április 23.

Ale Ildikó képzőművész

Folyamatok
Ale Ildikó képzőművész Folyamatok című kiállítása tizenöt év alkotói munkásságából mutat be egy személyes válogatást. Festői eszköztárában a pasztelltechnika a meghatározó. A természetelvűség és a nonfigurativitás határait feszegető kompozíciói legtöbbször versek és a zene élményvilágából merítkeznek. Motívumai, vizuális látomásai meditatív, misztikus világfelfogást tükröznek. A kiállítás jelentős része a társművészetekhez készített műveiből ad ízelítőt, azonban a térrel foglalkozó, struktúrákat ábrázoló alkotásai is jelen tárlat részét képezik. Legutóbbi kamara kiállításának anyaga, egy vonatutazás vizuális jelenségeiből inspirálódó sorozata is megtekinthető a Szombathelyi Képtárban.

március 23. - április 23. A Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola kiállítása
április 7. – május 7.

Ferkovics & Kunhegyesi & Balogh képzőművészeti kiállítása

A Roma Kultúra Világnapja alkalmából a Szombathely Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata és a Szombathelyi Képtár közös rendezésében Balogh Tibor, Ferkovics József és Kunhegyesi Ferenc képzőművészek kiállítása nyílik.

május 4. -14. ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék diploma kiállítása
május 11. – június 25.

Grafikai kiállítás a képtár anyagából – egy országos megmozdulás részeként

 
június 1. - szeptember 24.

Fotó/Szintézis
Ábrázolási típusok kialakulása és változásai, ikonográfiai elemek
A fény szülte rajztól a piktorializmuson át a modern fényképig.
A kiállítás bemutatja, hogy a korai fotográfiák eufórikus valóságábrázolásai, dokumentarista érzése miként változott az idők folyamán, hol közeledve, holt távolodva a festészet létező normarendszeréhez, milyen közös, illetve milyen csak az egyikre, csak a másikra jellemző tartalmi és formai jegyek, stílusok, témák alakultak ki, és miként teremtődött meg a két művészeti ág egyenrangúvá válása.

szeptember 28. – november 26.

Raimund Seidl és Verena Bachner (Ausztria)
festőművészek kiállítása
„Colors of Europe” címmel
A két grazi képzőművész Európát végigjáró vándorkiállításának következő helyszíne a Szombathelyi Képtár. A kiállítás témája, mint a cím is mutatja Európa sokszínűségének bemutatása, az egyes országok szimbólumainak egymással párba állítása, az egyes országok nevezetességeinek feldolgozása. Erőteljes ecsetvonások, élénk színek jellemzik alkotásaikat.
 

október 13. - november 26. A Metropolitan Egyetem kiállítása
október 13. – november 26.

Minta Alapítvány kiállítása

A „Minta Alapítvány”, mint művészeti műhely fennállása óta a MINTA problematikájával foglalkozik. A minta természetrajzával. Egyik jeles képviselője: Polgár Csaba, további tagok tanítványai és kollégái: Erdei Irma,  Doromby Mária, Kelemen Kati, Honfi Katalin, Makkai Márta, Varga Anikó, Bényei Tünde.

október 13. – december 16..

Mikróban a makró - a miniatűr textilművészet nagyság

Válogatás a képtár miniatűrtextil gyűjteményéből

december 7. - 2018. február 17. A Pécsi Műhely kiállítása
december 14. - 2018. március 4.. Geszler Mária keramikusművész kiállítása