SZILVITZKY MARGIT

Enteriőr

(Budapest 1931 -)

 

Szilvitzky Margit prominens személyisége a magyar 70-es évek béli avantgárd textilnek, aki iparművész, ruhatervező és textiltervező egyben.

1970-től rendszeresen vett részt a Szombathelyi Textil Biennálékon, majd a 2000-től induló Textiltrinnálékon. Az „Új textiles” mozgalom egyik vezető alakja. Tértextileket, textil-kollázsokat, nagyméretű térhajtogatásokat, texti-lobjekteket készített. Míg a 60-as években lírai hangú organikus munkákkal lépett a közönség elé addig a 70-es évekre mindez átcsapott aszkéta puritanizmusba, a geometrikus formák zárt szigorú világába. Ekkor az anyaggal kezdett el kísérletezni, annak sima felületébe éleket kezdett vasalni, hajtogatni kezdte őket. A kétdimenziós puha vásznakból tökéletes és szabályos rétegű, a harmadik dimenzióba, a térbe kilépő geometrikus formák hosszú sorát hozva létre. Ezeket aztán hol jobban, hol pedig kevésbé nyitotta szét, akárcsak egy harmonikát. Később a felületet vonallal is gazdagította, lágyította,  mely vonallal hol megosztotta szimmetrikusan a felületet, ha éppen a közepén vezette a látogató figyelmét, akárcsak egy irányt mutató nyíl, hol pedig keretezte a művet. A Szombathelyi Képtár textilgyűjteményében több alkotása is megtalálható.

Az „Enteriőr” című 2 darabos miniatűrtexilje, melynek méretei nem haladják meg a 20 cm-t pontosan a nagy, monumentális munkáinak, objektjeinek kicsinyített változata. A mű mindkét része hajtogatott nyers színű vászonból készült, melyeknek színes ripsz szalag van az egyik szélére applikálva. Az egyiknél kék és zöld szín kombinációban, míg a másiknál kék-piros látható.

Szilvitzky Margit ezekben a formákban, alakzatokban találta meg a szabályszerűséget, a harmóniát, az észszerűséget és a lényegre törést, mely hűen tolmácsolta művészi gondolatait.

Cebula Anna